Sprookjesachtige prentenboeken van Charlotte Dematons

Vandaag richt ik de schijnwerper op Charlotte Dematons, één van Nederlands beste illustratrices. Haar tekeningen zijn in meer dan 150 boeken te bewonderen en ze heeft verschillende prijzen gewonnen. Charlotte tekende een paar schitterende prentenboeken speciaal voor kinderen. De gele ballon, Sinterklaas en Nederland zijn daarvan de bekendste.

Charlotte Dematons - De gele ballon

Jonge kinderen beleven veel plezier aan haar tekeningen (mijn dochter van bijna twee is al een grote fan!). Daarom zijn de kleurrijke en sprookjesachtige prentenboeken van Charlotte Dematons een ideaal cadeau voor Sinterklaas of voor onder de kerstboom.

Over Charlotte Dematons

Charlotte Dematons groeit op in Frankrijk en komt in 1972 naar Nederland om te studeren aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Tijdens de tentoonstelling van alle eindexamenwerkstukken is iemand van uitgeverij Lemniscaat aanwezig. Charlotte’s grote tekentalent valt op en dat jaar verschijnt haar eerste prentenboek Dido. In de jaren daarna werkt ze als zelfstandig illustratrice voor verschillende tijdschriften en uitgeverijen.

De gele ballon

Charlotte Dematons De gele ballonIn De gele ballon ga je op wereldreis. Van de Noordpool naar de jungle. En van de woestijn naar de bergen. En overal reizen een blauw autootje, een boef, een fakir op een vliegend tapijt en een gele ballon met je mee. Het mooie aan de kleurrijke tekeningen is dat ze heel gedetailleerd zijn. Er worden geen woorden gebruikt, maar als je goed kijkt, zie je overal kleine verhaaltjes. Je ziet bijvoorbeeld heksen bij een kampvuur, de ravage op straat als een vrachtwagen met tomaten kantelt, en een zinkend schip in de oceaan. En als je nog beter kijkt, ontdek je ook allerlei grapjes. Roodkapje en de wolf midden in het bos. Of een ooievaar hoog in de lucht die een baby gaat bezorgen. Goed voor uren kijk- en voorleesplezier met kleine kinderen.

Sinterklaas

Charlotte Dematons SinterklaasSinterklaas is het leukste Sinterklaasboek aller tijden. Na het ‘lezen’ van dit prentenboek weet je alles over Sinterklaas. Over het huis in Spanje (met oefenschoorstenen) waar hij met zijn pieten woont. Over de voorbereidingen voor het jaarlijkse Sinterklaasfeest. Over de reis met de Pakjesboot (de pieten slapen in hangmatjes) en zijn aankomst in Nederland. Je leert zelfs hoe het er bij de jaarlijkse ‘Inspectie der Hulpsinterklazen’ aan toe gaat. Op iedere pagina zijn Sinterklaasliedjes terug te vinden (een piet met een pepernoot in z’n band) en kun je zoeken naar een witte poes.

Wil je horen wat Charlotte Dematons zelf te vertellen heeft over het boek Sinterklaas bekijk dan dit leuke filmpje.

Nederland

Charlotte Dematons NederlandIn het prentenboek Nederland ga je met Charlotte Dematons op reis langs de mooiste plekjes van ons land. Je ziet de drukte in een stad als Rotterdam, maar ook de rust en de natuur van de Veluwe. Op alle pagina’s zie je voorbeelden van Nederlandse tradities en feestdagen: de nieuwjaarsduik op het strand, de kaasmarkt, en de Elfstedentocht.

Het hele boek bevat verwijzingen naar de Nederlandse geschiedenis, bekende personen en kinderliedjes. Wil je de verhalen achter de tekeningen ook kennen, dan is ‘Duizend dingen over Nederland’ iets voor jou. In dit boek wordt precies uitgelegd wat je op alle prenten kunt zien. Nederland en Duizend dingen over Nederland zijn als set verkrijgbaar. Zodat je je kleinkind precies kunt uitleggen wat jullie allemaal zien!

Wat vind jij van de boeken van Charlotte Dematons?

23 oktober 2014 / 6 reacties / kinderboeken


Reacties


Door Oma Bernadet op 24 oktober 2014

Superleuk boek om met je kleinkind
door te nemen. Een echte aanrader.

Gr Oma Bernadet

Door Oma Bernadet op 24 oktober 2014

De gele ballon heet het superleuke boek.

Oma Bernadet

(p.s aanvulling op de vorige reactie)

Door Karin op oktober 26th, 2014

Helemaal mee eens 🙂

Door Daantje op 26 oktober 2014

Wij hebben heel toevallig vanderweek het prentenboek Sinterklaas gekocht! Kende deze dame nog helemaal niet, maar ik denk dat we nog wel meer van haar zullen gaan ‘lezen’ 😀

Door Maai op 13 november 2014

Jaaaaaa, ‘zij tekent zo fijn. Dat boek over Nederland staat hoog op mijn lijstje. Net als die van Sinterklaas eigenlijk. Mooie reden nu om hem te kopen nietwaar? De gele ballon kende ik niet maar klinkt goed. Oh bah, ik wil het niet eens weten, ik heb al zo’n vervelende kinderboeken verslaving 😉

Door Karin op november 13th, 2014

Héél vervelend, zo’n verslaving 🙂 Zie daar maar eens vanaf te komen…