De auto van m’n opa

Komen je kleinkinderen in de grote vakantie een paar dagen logeren? Maar is door het slechte weer de verveling een beetje toegeslagen? Bekijk dan samen eens de mooie zwart-wit foto’s op de website De auto van m’n opa. Je kleinzoon of kleindochter zal zeker willen weten in wat voor auto jullie vroeger reden.

De website is gemaakt door het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) en gaat over de eigenaars van auto’s en motorfietsen in Brabant tussen 1906 en 1951.

de auto van m'n opa

Bron afbeelding: BHIC

In die tijd hadden auto’s en motorfietsen een persoonsgebonden kentekenbewijs. De eerste letter verwees naar de provincie waar de eigenaar vandaan kwam. Zag je dus iemand rondrijden, dan kon je aan het kentekenbewijs zien waar hij vandaan kwam (en ik zeg met nadruk ‘hij’ want veel vrouwen zaten er in die tijd nog niet achter het stuur…).

Op de foto met je auto

De website bevat een database met alle 99.000 ‘Brabantse’ kentekens. Je kunt precies zien wie er in het dorp al een auto had. Veel mensen waren in die tijd zo trots op hun auto, dat ze er samen mee op de foto gingen. Gelukkig zijn veel van die foto’s bewaard gebleven. Dat leidt tot een schitterende collectie zwart-wit foto’s en verhalen die de tijdsgeest mooi weergeven.

Tussen de foto’s zitten heel wat juweeltjes die tot de verbeelding spreken. Wat dacht je van de wijkzuster die op een motor (zonder helm en met leren broek) bij haar patiënten op huisbezoek ging?

Of het verhaal van een grote, luxe Buick taxi die wel een hele bijzondere metamorfose onderging… Toen er in de oorlog een tekort was aan brandstof besloot de eigenaar de auto om te bouwen zodat hij door een paard getrokken kon worden. Op zondag kon hij dan toch oudere mensen naar de kerk brengen.

Ook kun je zien dat de auto met het kentekenbewijs N-1 op naam stond van een sigarenhandelaar uit Eindhoven. Hij deed vast goede zaken…

Lijkt het je leuk om met je kleinzoon of kleindochter een proefritje naar de vorige eeuw te maken, neem dan eens een kijkje op de website. En voor alle Brabanders die dit lezen: het BHIC is altijd op zoek naar nieuwe foto’s en verhalen voor de website, dus als je nog een oud familiealbum op zolder hebt liggen, kijk dan eens of daar toevallig een foto van de auto van jouw opa in zit.

29 juli 2015 / Reacties uitgeschakeld voor De auto van m’n opa / multimedia


Reacties


Je kunt geen reacties plaatsen.