Dr. Spock’s opvoedboek

Vooral niet teveel knuffelen met je kind! Rust, reinheid en regelmaat! Dat was het gangbare advies voor ouders in de jaren veertig van de vorige eeuw. Maar Dr. Spock, auteur van het wereldberoemde opvoedboek ‘Baby- en kinderverzorging’, dacht daar heel anders over. Deze dokter vond juist dat ouders bij het opvoeden moesten letten op de signalen van hun kind.

dr spock opvoedbijbel

Foto: Alvimann

Toen mijn dochter net geboren was, kreeg ik een Nederlandse bewerking cadeau. Het boek over de opvoeding van kinderen had jarenlang in de kast gestaan bij mijn schoonouders.

Ik heb stiekem flink gelachen om deze bestseller met de ondertitel ‘Het onovertroffen handboek voor moderne ouders’. Dat komt omdat de teksten vaak ouderwets en formeel aandoen.

Rust, reinheid, regelmaat

De Amerikaanse dokter Benjamin Spock publiceerde zijn boek voor het eerst in 1946 in Amerika. In die tijd gold in Amerika (maar ook in Nederland) het advies van ‘rust, reinheid en regelmaat’. Discipline was heel belangrijk, want anders zou je het kind alleen maar bederven.

Precies om de drie uur voeden, tussentijds niet op je kindje reageren en vooral niet knuffelen of zoenen. Je zou namelijk wel eens ziektekiemen kunnen overbrengen. Of nog erger… je kind zou jou aan kunnen steken.

Ieder kind is uniek

Dokter Spock was het niet met zijn collega’s eens. Hij vond juist dat ouders moesten letten op de signalen van hun kind. Want ieder kind is uniek. En ieder kind laat op een andere manier merken dat hij honger heeft. Of juist slaap. Of dat hij juist even fijn samen wil spelen.

Niets nieuws onder de zon zou je zeggen. Maar in de jaren veertig waren de ideeën van Dr. Spock revolutionair. Zijn manier van opvoeden sprak veel jonge ouders aan en zijn ideeën werden dan ook al gauw door velen opgevolgd.

De eerste Nederlandse versie van het boek verscheen in de jaren vijftig. Het is al een aantal keer geactualiseerd en aangepast aan de Nederlandse situatie. Het boek heeft meer dan 550 pagina’s en heeft geen plaatjes. Het is dan ook niet echt een leesboek, maar meer een boek om af en toe iets in op te zoeken. De lange inhoudsopgave zou je hierbij moeten helpen.

Al bladerend door het boek, realiseerde ik me vooral dat verzorgen en opvoeden van alle tijden is. En dat elke tijd zijn eigen gewoonten kent. Er is niet één manier die de juiste is.

Papa Spock?

Maar hoe deed Dr. Spock het eigenlijk zelf als vader? In de jaren ’90 werd bekend dat hij het niet zo nauw nam met zijn eigen adviezen. Hij bleek niet zo’n goede vader te zijn. Zijn zoons noemden hem “een koude en afstandelijke vader, die de baas speelde over een ongelukkig gezin”. In tegenstelling tot zijn eigen adviezen, gaf hij zijn kinderen nooit een zoen of een knuffel.

Ook zijn huwelijk was niet gelukkig. Zijn vrouw was manisch-depressief en alcoholiste. Terwijl meneer Spock steeds beroemder werd, scheidde hij (na 48 jaar getrouwd te zijn) van mevrouw Spock en trouwde een 43 jaar jongere vrouw. Je kunt dus niet echt zeggen dat het heel gezellig was bij de familie Spock thuis…

Wat vind jij van de adviezen van Dr. Spock?

22 maart 2014 / Reacties uitgeschakeld voor Dr. Spock’s opvoedboek / toen & nu


Reacties


Je kunt geen reacties plaatsen.