Recensie: Ik wil geen opa heten!

De boekhandel ligt vol met boeken over de verzorging en opvoeding van kinderen, maar bijna al die boeken zijn gericht op ouders. De komende tijd ga ik op zoek naar boeken die speciaal geschreven zijn voor (en soms ook door) opa’s en oma’s. Eerste in de rij is het boek Ik wil geen opa heten!.

Ik wil geen opa heten! is een verzameling grappige en soms ook ontroerende columns over grootouders en kleinkinderen. Het boek is geschreven door acteur Dolf de Vries. Misschien ken je hem van films als Soldaat van Oranje of Zwartboek. Dolf de Vries heeft zelf negen kleinkinderen. Je kunt dus wel stellen dat hij nogal wat ervaring heeft in het opa-zijn.

ik wil geen opa heten

En al die ervaring vind je terug in dit boekje. Met veel humor en zelfspot schrijft hij over dingen die voor andere opa’s en oma’s (‘lotgenoten’) heel herkenbaar zijn. Grappige gebeurtenissen met de kleintjes, ontroerende momenten, en onvoorwaardelijke liefde en aandacht.

Maar gelukkig stelt hij het leven als opa niet te rooskleurig voor. De kleine ergernissen, de twijfel of je het allemaal wel goed doet en de bemoeienis met de opvoeding. Het komt allemaal aan bod. Net als de ontkenning van het ouder worden (was het nou wel zo’n goed idee om met je kleindochters te gaan roeien?).

Ik wil geen opa heten

Het boek begint met het moment waarop de telefoon gaat en zijn schoonzoon hem vertelt dat zijn eerste kleindochter is geboren.

‘Ik ben nu een kwartier grootvader. En ik zit over jouw geboorte te piekeren zoals ik dat niet heb gedaan toen ik vader werd. Dat wijst dus op een behoorlijk verschil tussen vader worden of grootvader.’

De columns zijn steeds vanuit een verschillend perspectief geschreven. Meestal beschrijft De Vries de wereld als opa. Maar bijvoorbeeld de column waarin een tienjarige kleinzoon vertelt hoe het is om bij opa en oma te gaan logeren is heel grappig.

‘Ik mag ze wakker maken, hebben ze zelf gezegd, maar dat durf ik niet. Ik durf best veel, maar zomaar hun slaapkamer binnen lopen vind ik griezelig. Ik vind ze nooit echt oud, maar als ze in bed liggen, nee da’s niks voor mij.’

Kortom, het boek is een echte aanrader voor nuchtere opa’s en oma’s met een gezonde dosis humor en zelfspot. Ik wil geen opa heten! is o.a. hier verkrijgbaar.

Dit artikel bevat een affiliate link. Lees voor meer informatie de disclaimer.
21 juni 2015 / Reacties uitgeschakeld voor Recensie: Ik wil geen opa heten! / boeken


Reacties


Je kunt geen reacties plaatsen.