Nationale opa en oma dag

Opa en oma dag vieren we in Nederland op 4 juni. Dat hoor ik tenminste regelmatig in de media verkondigen. In de Verenigde Staten is het op 7 september ‘nationale opa-en-oma-dag’. Sinds 1978 vieren de Amerikanen dit ieder jaar op de eerste zondag van september. Het is de bedoeling dat families op die dag bij opa en oma op bezoek gaan om hen in het zonnetje te zetten. Kinderen worden gestimuleerd om een zelfgemaakt cadeautje mee te nemen.

nationale opa-en-oma-dagFoto: Lars Plougmann

De Amerikaanse huisvrouw Marian McQuade is de bedenker van deze feestdag. Zij wilde graag een speciale dag om families aan te moedigen om hun oudere familieleden te bezoeken.

Marian was zo overtuigd van haar idee dat ze ging lobbyen in het Witte Huis. Uiteindelijk besloot President Jimmy Carter in 1978 dat het een nationale feestdag moest worden.

Steeds populairder

Nationale opa-en-oma-dag wordt steeds populairder in Amerika. Steeds meer scholen en organisaties besteden er aandacht aan. Sinds 2010 geeft President Obama een speciale speech op die dag.

En er is zelfs een speciaal liedje gemaakt voor oma en opa dag. Je kunt hier luisteren naar deze vrolijke meezinger voor opa’s en oma’s en hun kleinkinderen.

Opa-en-oma-dag in Nederland?

De Amerikanen besteden op op deze manier aandacht aan de bijzondere band tussen grootouders en kleinkinderen. Het idee achter deze feestdag is natuurlijk heel sympathiek. Maar de vraag is of je een speciale feestdag nodig hebt om op bezoek te gaan bij opa en oma. Misschien zijn Nederlanders hier ook een beetje te nuchter voor…

Zouden we in Nederland ook een Nationale opa en oma dag moeten hebben?

15 augustus 2014 / 6 reacties / Overig


Reacties


Door Natasja op 15 augustus 2014

Nee niet nodig. We zijn hier bijna ieder weekend bij de oma (schoonmoeder) die dichtbij woont. En de andere oma (mijn moeder) zien we ook heel regelmatig. De kinderen maken vaak zelf iets voor ze. Dit wordt meegenomen of opgestuurd. En het contact is dus gewoon goed onderling.

Door Linda op 15 augustus 2014

Altijd een goede reden om oma (en opa) in het zonnetje te zetten. Ik had er nog niet van gehoord, maar klinkt leuk!

Door Anita op 19 augustus 2014

Waarom niet? Vaders en Moeders hebben ook een dag om extra in het zonnetje gezet te worden…waarom dan geen Opa en Oma dag! Alleen moet het niet commercieel gaan worden met kadootjes….gewoon even extra op bezoek dag, alle kleinkinderen tegelijk gewoon een gezellige dag!

Door Karin op augustus 19th, 2014

Het moet inderdaad geen commercieel gebeuren worden waar bedrijven zich bovenop storten… Ik denk dat zo’n dag ook heel erg mooi kan zijn voor opa’s en oma’s die hun kleinkinderen (om wat voor reden dan ook) niet zo vaak kunnen zien. Juist voor hen is het heel waardevol.

Door Sas op 24 augustus 2014

wat een leuk idee!

Door Oma Irma op 7 september 2014

Vandaag met alle 3 de kleinkinderen naar de Bieslandsedagen geweest. Met als afsluiting een BBQ en natuurlijk een ijsje toe.