Waarom Nijntje al 60 jaar populair is

Nijntje, wie kent haar niet? Drie generaties zijn opgegroeid met de beroemde boekjes van Dick Bruna. Nijntje viert dit jaar haar zestigste verjaardag. Daarom zette ik voor Nijntje 60 weetjes op een rij.

Waarom is Nijntje eigenlijk zo populair? Vandaag deel één met 30 weetjes over Dick Bruna, Nijntje en haar vriendjes en de boekjes van Nijntje. Komend weekend lees je in deel twee 30 weetjes over het feest ter ere van Nijntjes verjaardag. Vol leuke ideeën voor activiteiten en uitstapjes met je kleinkinderen!

Nijntje 60 jaar

Dick Bruna

 1. Dick Bruna (1927) is tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij tekende onder andere de Zwarte Beertjes reeks en Havank, maar werd vooral beroemd met de boekjes van Nijntje.
 2. Het eerste Nijntje boek verscheen in 1955. Tijdens een vakantie maakte Bruna zijn eerste tekeningen nadat hij een konijntje had zien rennen. Ook het knuffelkonijn van zijn zoon zou een grote inspiratiebron zijn geweest.
 3. In de jaren vijftig werden de eerste 7 boeken van Dick Bruna gepubliceerd. Deze uitgaven zijn tegenwoordig heel zeldzaam. Je kunt ze bekijken op de website van de Koninklijke Bibliotheek.
 4. Vorig jaar werden tijdens een veiling de eerste twee Nijntje boekjes verkocht voor € 50.000. Maar volgens handelaren zijn de boekjes op de internationale markt nog veel meer waard.
 5. Tot 2011 ging Dick Bruna iedere dag met de fiets naar zijn atelier in de Utrechtse binnenstad.
 6. In 2014 stopte hij definitief met het maken van de boekjes om van een welverdiend pensioen te gaan genieten.
 7. In al die jaren verschenen er 32 originele Nijntje-boekjes.
 8. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 85 miljoen exemplaren verkocht.
 9. In 2004 werd Bruna 67e bij de verkiezing van De Grootste Nederlander. Wat mij betreft had hij gezien zijn oeuvre wel een paar plaatsen hoger mogen eindigen!
 10. Dick Bruna wordt vaak ‘de vader van Nijntje’ genoemd, maar gezien zijn leeftijd (dit jaar wordt hij 88) wordt hij tegenwoordig liever ‘de opa van Nijntje’ genoemd.
 11. Dick Bruna ontwierp verschillende affiches voor goede doelen zoals Amnesty International en het Rode Kruis. Ook draagt hij Unicef een warm hart toe.

Dick Bruna

Nijntje en haar vriendjes

 1. Nijntje is een meisje. Haar volledige naam is Nijntje Pluis. Dick Bruna tekende liever jurkjes dan broekjes en koos daarom voor een meisje.
 2. De bekendste vriendjes van Nijntje zijn het varken Betje Big, de beren Boris en Barbara en de hond Snuffie. Nina is haar grootste vriendin. Je ziet haar vriendjes in veel boekjes terug.
 3. Nijntje gaat graag op bezoek bij Opa en Oma Pluis. Veel aanstaande ouders geven dit boekje cadeau als ze bekend maken dat ze zwanger zijn. Een originele manier om te horen dat je opa of oma wordt!
 4. Is het je wel eens opgevallen dat Nijntje je altijd recht aankijkt? Zelfs als ze aan het fietsen is of met een bal gooit, zie je haar gezicht recht van voren. Bruna doet dit omdat het kinderen aanspreekt.

Dick Bruna quote

 De boekjes van Nijntje

 1. De tekeningen van Dick Bruna zijn geweldig in hun eenvoud. Een simpel wit konijntje met strakke zwarte lijnen. Verder worden de kleuren groen, blauw, geel en rood gebruikt.
 2. Dick Bruna voegde pas later bruin en grijs toe om de dieren wat meer afwisseling te geven. Een rode olifant is ook zo gek…
 3. Als je de tekeningen van Nijntje met een vergrootglas bekijkt, zie je dat de lijnen niet helemaal recht zijn en een beetje bibberen. Dit komt omdat Dick Bruna alles met een penseel tekent.
 4. Alle originele boekjes lijken op elkaar. Ze zijn klein en vierkant. Volgens Dick Bruna is deze vorm het meest geschikt voor kleine kinderhandjes. Hij wil kinderen het gevoel geven dat de boekjes voor hen zijn gemaakt en niet voor hun ouders.
 5. De originele boekjes hebben 24 pagina’s. Aan de linkerkant staat een versje met vier regels, aan de rechterkant een tekening.
 6. In de boekjes worden geen hoofdletters gebruikt. Alle namen beginnen in de boekjes dus ook met een kleine letter.
 7. Nijntje spreekt een aardig woordje dialect. Er zijn onder andere boekjes verkrijgbaar in het Fries, Brabants, Twents en Zeeuws.

Nijntje universeel

Nijntje reist de wereld rond

 1. De tekeningen van Dick Bruna zijn universeel en daarmee herkenbaar voor kinderen over de hele wereld. Nijntje is onschuldig en altijd positief.
 2. De boekjes van Nijntje zijn wereldberoemd en in meer dan 50 talen vertaald.
 3. Nijntje wordt in het buitenland ‘Miffy’ genoemd. Voor Nederlanders is het duidelijk dat Nijntje een konijn is, maar in het buitenland ligt dat minder voor de hand. Gelukkig kwam Dick Bruna er ook al snel achter dat de lange ij voor mensen in het buitenland niet zo gemakkelijk is uit te spreken.
 4. Nijntje is al jaren ongekend populair in Japan. Japanners zijn dol op strips en stripfiguren en hebben vaak een zwak voor alles wat lief, klein en schattig is. Ons konijntje is niet alleen in de Japanse kinderkamer te vinden, maar siert ook t-shirts en gebruiksvoorwerpen.
 5. Nijntje werd in Japan ook een tijdje gebruikt als mascotte van de bloemistenbranche. Een mooie combinatie van twee sterke Nederlandse exportproducten!
 6. Dick Bruna krijgt van grafisch ontwerpers uit de hele wereld lof voor zijn creatie. Nijntje wordt in al haar eenvoud gezien als een echte stijlicoon.
 7. Als je beroemd bent, willen anderen vaak een graantje van je succes meepikken. De makers van Hello Kitty (het Japanse bedrijf Sanrio) bedachten in 2011 het konijntje Cathy. Ze leek verdacht veel op Nijntje en daarom spande Dick Bruna een rechtszaak aan. Hij won de zaak glansrijk, maar Sanrio ging in hoger beroep. Tijdens het beroep werd Japan getroffen door een tsunami. Dick Bruna en Sanrio gooiden het samen op een akkoordje en doneerden € 150.000 aan de slachtoffers. Een sympathieke actie van Dick Bruna.
 8. Nijntje heeft een eigen website. Je vindt hier informatie over de geschiedenis en boekjes van Nijntje, maar ook spelletjes, kleurplaten en filmpjes. Een echte aanrader voor jong en oud!

Komend weekend lees je in deel twee hoe Nijntje 60 jaar vol avonturen viert. Jij en je kleinkinderen zijn van harte welkom op Nijntjes verjaardag!

5 februari 2015 / 3 reacties / kinderboeken


Reacties


Door Oma Janneke op 5 februari 2015

Mijn kleindochter is echt dol op Nijntje. Leuk om wat meer te weten over Dick Bruna en zijn boekjes.

Door Oma Bernadet op 5 februari 2015

Mooi om te zien hoe onze kleindochter nu speelt
met de puzzels en boekjes van Nijntje waar onze kinderen
ook met gespeeld hebben.

Oma Bernadet.

Door Karin op februari 5th, 2015

Dat is zeker bijzonder!