Oma vertel eens: invulboek voor dierbare herinneringen

Oma vertel eens is een invulboek vol verrassende vragen. Door het boek in te vullen en aan je kleinzoon of kleindochter cadeau te geven geef je een boeiend inkijkje in je leven. Op deze manier breng je al je verhalen en herinneringen op één plaats bij elkaar. Je kleinkind zal je later dankbaar zijn voor dit persoonlijke en dierbare geschenk.

Ik kreeg de nieuwste editie van het boek Oma vertel eens van uitgeverij Unieboek/Het Spectrum. Schrijfster Elma van Vliet maakte het boek al in 2004 toen haar moeder ziek was. Elma realiseerde zich in die tijd dat ze veel dingen over het leven van haar moeder niet wist en nog zoveel te vragen had.

Het boek heeft me aan het denken gezet over de dingen die ik niet weet over mijn eigen oma. De vragen die ik haar achteraf nog graag had willen stellen. Hoe groeide zij op? Hoe was haar leven met opa? Wat kon ze zich nog herinneren van toen ik klein was?

oma vertel eens

Indeling van het boek

Het boek is ingedeeld in vijf hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk gaat over je jeugd en hoe je bent opgegroeid. Je vertelt wat voor soort kind je was, over jouw plek binnen het gezin, je schooltijd en je eerste bijbaantje. Dit hoofdstuk beslaat ongeveer de helft van het boek.

Het tweede hoofdstuk gaat over de liefde. Je vertelt hoe je opa hebt leren kennen (was het liefde op het eerste gezicht?), hoe jullie trouwdag eruit zag en waar jullie huwelijksreis naartoe ging.

In het derde hoofdstuk ga je in op je hobby’s en vrije tijd. Wat is je mooiste vakantieherinnering? Naar welke muziek luister je het liefst? En wat is je favoriete maaltijd?

In hoofdstuk vier schrijf je over je mooiste herinneringen, je wensen en je dromen. Door uit te leggen wat je bijvoorbeeld aan jezelf zou willen veranderen of waar je heel erg om moet lachen, leert je kleinkind je goed kennen. Het laatste hoofdstuk gaat over jullie samen. Welke dingen herken je van jezelf in je kleinkind en wat zou je voor hem of haar wensen voor de toekomst?

Na ieder hoofdstuk is er extra ruimte om foto’s in te plakken of tekeningen te maken. Zo maak je het boek nog persoonlijker. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om de foto in te plakken van de eerste keer dat je je kleinkind in je armen hield? Een paar pasfoto’s of vakantiekiekjes van vroeger? Of misschien heb je nog wel de eerste tekening van je kleinkind bewaard?

quote oma vertel eens

Creatieve en verrassende vragen

Al bladerend door het boek kom je steeds weer creatieve en verrassende vragen tegen. Herinneringen aan vroeger komen boven en zetten je aan het denken. “Hoe zat dat ook alweer?” Je zult er dus echt even voor moeten gaan zitten om alle vragen in te vullen. En misschien moet je nog wel een paar dingen navragen bij je broers of zussen. Het boek geeft ongetwijfeld stof voor mooie gesprekken in de familiekring.

Een paar voorbeelden van vragen uit het boek Oma vertel eens:

  • Welke geluiden of geurtjes doen je denken aan het huis waarin je vroeger opgroeide?
  • Welke elektronische apparaten veranderden je leven het meest?
  • Wat is het mooiste cadeau dat je ooit voor je verjaardag hebt gekregen?
  • Wat was een feestmaaltijd voor jullie gezin?
  • Heb jij je kinderen anders opgevoed dan jouw ouders deden?
  • Welke momenten uit je leven zou je nog eens over willen doen?

Mijn moeder en schoonmoeder zijn inmiddels enthousiast aan de slag gegaan met het beantwoorden van de vragen. Ik ben benieuwd naar het resultaat!

Trouwens, er is ook een versie van het boek beschikbaar voor opa’s, mama’s en papa’s.

Win het boek Oma vertel eens

Ik mag van de uitgeverij één persoon blij maken met het boek Oma vertel eens.

  • Je maakt kans door onderaan dit bericht een reactie achter te laten. Zorg dat je in het daarvoor bestemde vakje een geldig e-mailadres achterlaat, zodat ik je een mailtje kan sturen als je gewonnen hebt. De winactie loopt tot en met 31 mei.
  • Wil je extra kans maken om te winnen? Geef de Facebook pagina van Omagazijn een ‘vind ik leuk’ en je telt één keer extra mee bij de loting.
Dit boek heb ik gekregen van de uitgever. Lees meer hierover in de disclaimer.


Reacties


Door Hanna van Smaalen op 3 mei 2015

Wat een leuk boek, ik maak graag kans om dit te winnen voor mijn kleinzoon.

Door wilmsen anita op 3 mei 2015

mijn kleinkinderen zijn mijn alles

Door Jan op 3 mei 2015

Super leuk om de kleinkinderen te verrassen met verhalen uit oma’s leven.

Door Natasja op 3 mei 2015

Wat bijzonder. Ik had er nog niet van gehoord. Maar ziet er als een hele mooie herinnering voor later uit. Ik maak graag kans.

Door Jolanda op 3 mei 2015

Ik weet heel weinig over de jeugd van mijn moeder ( Oma van Mijn kids) ze is geboren en getogen in west Africa .ik Ben wel benieuwd Naar haar antwoorden op de vragen in het boek Dan hebben Mijn kids een leuke en leerzame herinnering aan Oma.

Door Ans Kamperman-Klaas op 3 mei 2015

Wat een geweldig boek… zelf weet ik bijna niets over mn Oma en Opa,
dus voor mn 2 kleindochters zou dit een geweldig boek zijn met de verhalen over hun Opa en Oma…….

Door Johanna op 3 mei 2015

Ik doe mee voor mijn moeder, die in juli voor het eerst oma wordt!

Door Anna op 3 mei 2015

Oooh wat leuk… Mijn moeder is in November oma geworden en zou dit geweldig vinden…

Door Anita te Gussinklo op 3 mei 2015

Wat een leuk & origineel boek.
Ik maak graag kans en like nu ook de Facebook pagina.

Door Nynke op 3 mei 2015

Wat een leuk cadeau voor oma en uiteindelijk ook weer voor de kleinkinderen. Heel waardevol.

Door Aleesha op 3 mei 2015

Ik maak graag kans op dit mooie cadeau

Door Bodil op 3 mei 2015

Wat leuk! Mijn moeder heeft drie dochters en twee kleindochters. Lijkt me geweldig om zo’n prachtig boek vol herinneringen van haar te hebben! Mooi voor als mijn meisjes wat groter zijn@

Door Sabrina op 4 mei 2015

Ik loot graag mee voor dit mooie boek!

Door Betty op 4 mei 2015

Wat leuk, ik maak graag kans. Het lijkt me prachtig om zo’n boek vol herinneringen in mijn bezit te hebben!

Door Aniek op 4 mei 2015

Ik loot graag mee.

Door Annie de Waal op 4 mei 2015

Erg leuk voor mij moeder om in te vullen, ik doe graag mee 🙂

Door S.M. van Bokkem op 4 mei 2015

Voor mijn moeder

Door Mendy Bruggink op 4 mei 2015

Ik ben erg benieuwd wat mijn oma allemaal heeft meegemaakt in haar jeugd! Dit cadeau zou perfect zijn om daar achter te komen.

Door cora op 4 mei 2015

Wat een leuke actie, ik doe graag mee.

Door Laura Damen op 4 mei 2015

Superleuke prijs. Vooral erg mooi en bijzonder voor als m’n oma er niet meer mocht zijn.

Door will op 5 mei 2015

Wat een leuk boekje. Leuk om in te vullen en te geven aan mijn kleindochtertje. Kan ze zich mij later herinneren. Ik doe graag mee.

Door Marian op 5 mei 2015

Wat leuk om straks te geven aan mijn kleinkinderen, zo komen ze nog veel over mij te weten en blijven ze zich mij herinneren.

Door sara op 5 mei 2015

Mijn oma is al overgrootmoeder!! Ze is heel slim, lief en bescheiden.
Mensen vroegen altijd wie mijn idool was, dan zei ik; mijn oma!!

Door Bart op 11 mei 2015

Ik wil graag dit boek geven aan mijn oma voordat ze alle verhalen die ze vertelt vergeet. Ze begint helaas steeds vergeetachtiger te worden. Dit lijkt me een fantastisch idee om zo veel mogelijk nog te krijgen van mijn oma.

Door Suzanne Blom op 11 mei 2015

Ohh gaaf, super leuk! Dat zou mijn moeder heel leuk vinden om in te vullen

Door Linda Raaijmakers op 15 mei 2015

Wij zijn eigenlijk nog te klein om te typen dus heeft onze mama dit voor ons gedaan. Wij doen graag mee voor oma omdat ze de liefste is van allemaal en deze graag wil winnen. Oh ja wij zijn 17 maanden, dikke kus Lucas en Eva

Door Yolanda Landman-Breebaart op 26 mei 2015

Ik wil graag mijn verhalen opschrijven voor mijn (tot nu toe 1) kleinkind. Ik hoop dat hij, en diegenen die nog zullen volgen, zo een leuke herinnering aan mij zullen bewaren…

Door anke verbeet op 26 mei 2015

Heb het boek voor mijn zoon ingevuld zo leuk meegegeven toen hij samen ging wonen heeft het achterelkaar gelezen zou hem nu ook zo graag voor mijn kleindochter invullen

Door Sofie Dekkers op 26 mei 2015

Ooooh, ik maak graag kans op dit mooie boek! Voor de oma van mijn kinderen … ben benieuwd naar haar verhalen … <3