Praat je wel eens over school met je kleinkinderen?

De basisschool is sinds de jaren zestig flink veranderd. Veel kinderen realiseren zich niet dat het er vroeger anders aan toe ging in de klas. En opa’s en oma’s weten vaak niet wat er nu allemaal gebeurt binnen de school.

vertel eens... school

Dit bracht de Brabantse vriendinnen en oud-collega’s Anne-Marie van den Broek en Riny van Wanrooij op het idee om hier iets aan te veranderen. Nadat ze in 2013 afscheid namen als lerares op de plaatselijke basisschool gingen ze aan de slag om een geschiedenisboek te schrijven over de basisschool van toen en nu. Het moest een boek worden dat opa’s en oma’s samen met hun kleinkinderen kunnen lezen om hun ervaringen te delen.

Het kostte een jaar om het boek Vertel eens… school te maken. In dat jaar bedachten de vriendinnen wat er allemaal in het boek moest komen te staan. Anne-Marie schreef de teksten en Riny maakte de tekeningen. Ze besloten het boek in eigen beheer uit te brengen. Al die tijd werkten ze in het geheim aan hun project. Nu het boek eenmaal af is, laten ze het vol trots aan iedereen zien.

Over het boek Vertel eens… school

Het boek Vertel eens… school toont de verschillen én de overeenkomsten van vroeger en nu. We volgen ‘Riet en Jan’ in de jaren zestig. In hun klaslokaal stonden de bankjes in lange rijen achter elkaar en de kinderen gingen op zaterdagochtend nog naar school. Ze moesten veel dingen van buiten leren en schreven met een kroontjespen en inktpotje.

Grappig detail: de teksten van vroeger zijn te herkennen aan het ouderwetse lettertype en de ezelsoren op de pagina’s.

In de klas van ‘Joost en Emma’ van nu gaat het er anders aan toe. Er hangen ‘digiborden’ aan de muur en rekensommen worden met de computer geoefend. Het lezen gebeurt in kleine groepjes en kinderen die dat nodig hebben krijgen extra aandacht van een speciale ‘leesjuf’.

Praten over school met je kleinkinderen

Toen Anne-Marie en Riny met pensioen gingen, konden ze niet alleen aan hun boek gaan werken, maar bleef er ook meer tijd over om met familie door te brengen. Samen hebben ze maar liefst zes kleindochters. Ze passen nu regelmatig op of organiseren een gezellige logeerpartij.

anne-marie van den broek riny van wanrooij

Het boek is een leuke manier om samen met je kleinzoon of kleindochter over school te praten. Al snel wordt duidelijk dat er door de jaren heen veel is veranderd, maar gelukkig is er ook nog veel hetzelfde gebleven. Dat schept een band tussen jong en oud. Iedereen is na de zomer weer zenuwachtig voor de eerste schooldag en aan het einde van het jaar wacht je vol spanning op je rapport. In het speelkwartier worden de leukste spelletjes gespeeld en ieder kind doet altijd een beetje extra z’n best in ruil voor een mooie sticker of stempel.

Het boek Vertel eens… school is te koop bij boekhandel Bert van der Heijden in Uden. Het boek kost € 17,90 (excl. verzend- en administratiekosten).

Praat je wel eens over school met je kleinkinderen?

14 mei 2015 / Reacties uitgeschakeld voor Praat je wel eens over school met je kleinkinderen? / In gesprek met


Reacties


Je kunt geen reacties plaatsen.