Poppetjes voor je zwangere dochter of schoondochter

Wat is er nou leuker dan je zwangere dochter of schoondochter te verrassen met een origineel en zelfgemaakt cadeau? Iets waar je met veel liefde en plezier aan hebt gewerkt en wat ook nog goed van pas gaat komen? Mijn moeder (bedankt mam!) dacht er ook zo over. Zie hier het resultaat:

toren spuugdoekjes

Deze piramide is gemaakt van 40 doekjes en babysokjes in vrolijke kleuren. Voor iedere week van de zwangerschap één poppetje. En helemaal bovenin zit een speciaal kraamcadeautje dat pas opengemaakt mag worden na de bevalling. Spannend!

De afgelopen maanden heeft de piramide in onze woonkamer gestaan waar iedereen hem kon bewonderen. Nu het einde van mijn zwangerschap in zicht begint te komen, heb ik alles uit elkaar gehaald om de doekjes en de sokjes te wassen zodat we ze meteen na de geboorte kunnen gebruiken. Maar niet voordat ik foto’s maakte en goed heb gekeken hoe alles in elkaar zat.

Gelukkig is dit bijzondere zwangerschapscadeau niet moeilijk te maken. Het vraagt wel wat geduld en creativiteit. Mijn vader zorgde voor de piramide. Mijn moeder zette één voor één de poppetjes in elkaar. Een mooie co-creatie!

poppetjes

Poppetjes

Voor 40 poppetjes heb je nodig:

 • 40 spuugdoekjes (o.a. te koop bij HEMA of Zeeman)
 • 20 paar babysokjes
 • 40 satéprikkers
 • (restjes) gekleurde wol
 • plakcijfers van 1 tot en met 40
 • 80 zwarte of blauwe knopspelden
 • 40 rode knopspelden

Mijn moeder koos ervoor om witte doekjes te gebruiken. Maar je kunt natuurlijk ook voor roze, blauw of een combinatie van beiden gaan. Ze gebruikte sokjes met verschillende kleuren en patronen zodat het een kleurrijk geheel werd. En ze koos ervoor om verschillende kleuren wol te gebruiken. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de kleuren van de babykamer, of een combinatie van verschillende roze- of blauwtinten.

benodigdheden

Je maakt de poppetjes zo:

 • Neem een doekje. Vouw het voor ongeveer éénderde dubbel. Rol het doekje in de lengte om een satéprikker. Zorg ervoor dat de satéprikker aan de bovenkant een stukje uitsteekt.
 • Haak voor ieder poppetje een dasje of strikje van wol en knoop dit strak om het opgerolde doekje. Zo blijft alles stevig bij elkaar zitten.
 • Prik bovenop de satéprikker een propje dat je hebt gemaakt van aluminiumfolie of kranten.
 • Schuif een sokje over het propje. Vouw de rand van het sokje één keer om. Het poppetje heeft nu een mutsje.
 • Plak op ieder mutsje een cijfer van 1 tot en met 40.
 • Geef het poppetje een gezichtje met de knopspelden.

Piramide

Voor de piramide heb je nodig:

 • drie stukken piepschuim in de vorm van een cirkel
 • aluminiumfolie of inpakpapier
 • lijm

Je maakt de piramide zo:

Snij uit piepschuim drie cirkels van verschillende omvang. Je kunt de lagen inpakken met aluminiumfolie of gekleurd inpakpapier. Lijm vervolgens de cirkels op elkaar. Begin onderaan met de grootste.

Prik de satéprikkers met de poppetjes op gelijke afstand van elkaar rechtop in het piepschuim. Verstop bovenin de piramide een speciaal kraamcadeautje voor na de bevalling. Klaar!

Mijn ouders maakten een piramide van de poppetjes. Maar je kunt ze bijvoorbeeld ook in een mandje leggen. Je kunt dan de satéprikkers achterwege laten.

PS: Toen ik voor de eerste keer zwanger was, verraste mijn moeder me ook al met een mand met 40 cadeautjes.

Wat heb jij je dochter of schoondochter cadeau gegeven toen je hoorde dat er een kleinkind op komst was?

26 januari 2015 / 4 reacties / cadeautips knutselen Zwanger


Reacties


Door Linda op 26 januari 2015

Wat een gaaf idee! Leuk om iets 40 X te geven. Is weer eens iets anders dan een luiertaart. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik fie doekjes nauwelijks heb gebruikt.

Door Karin op januari 26th, 2015

Bij ons waren die doekjes niet aan te slepen de eerste paar maanden 🙂

Door Karen op 29 januari 2015

Wat een leuk idee! Ook leuk voor een babyshower. Ik ga het onthouden!

Door Karin op januari 29th, 2015

Of bijvoorbeeld als kraamcadeautje. Je kunt er alle kanten mee op.