Wat laat jij voor je kleinkinderen achter?

Je wilt je kleinkinderen graag lekker veel verwennen en vooral van ze genieten. Samen leuke zomerspelletjes doen, boekjes voorlezen en gezellige uitstapjes maken. Maar wat laat je achter als je er straks niet meer bent? Natuurlijk zijn er dan de mooie herinneringen die je nu samen maakt. Maar waar moet je aan denken op financieel gebied?

afscheid

Erfenis

Het geeft je een gerust gevoel om vast te leggen wat er met je erfenis moet gebeuren. Zo ontstaat er geen discussie binnen de familie over wat jij ermee had gewild. Wil je bijvoorbeeld dat bepaalde sieraden bij specifieke personen terecht komen? Leg het dan vast in een testament.

Het nadeel van een testament opmaken is dat het geld kost omdat het bij een notaris moet. Komt een erfenis via je kinderen goed terecht bij je kleinkinderen? Of heb je niet veel na te laten? Dan kun je het erfrecht zijn gang laten gaan.

Wil je niet wachten tot later? Dan is regelmatig sparen voor je kleinkinderen ook een mooie manier om in hun toekomst te investeren. Veel opa’s en oma’s leveren op deze manier een bijdrage voor het halen van een rijbewijs of het volgen van een studie. Er zijn veel verschillende soorten spaarrekeningen. Kritisch kijken en vergelijken is de moeite waard.

Afscheid nemen

Het is hopelijk nog ver weg maar ooit zullen je kinderen en kleinkinderen afscheid van je gaan nemen. In dat geval is het wel zo prettig als ze zich alleen maar bezig hoeven te houden met het emotionele afscheid en zich geen zorgen hoeven te maken over de kosten ervan.

Heb je voldoende spaargeld in de erfenis waarmee de uitvaart betaald kan worden, dan is er niets aan de hand. Heb je geen spaarpotje achter de hand dan kun je overwegen alsnog een begrafenisverzekering af te sluiten. Bespreek met je kinderen wat voor afscheid jij in gedachten hebt, zodat ze met jouw wensen rekening kunnen houden.

Alles goed geregeld? Dan snel weer genieten van je kinderen en kleinkinderen!

afbeelding 08

26 augustus 2015 / Reacties uitgeschakeld voor Wat laat jij voor je kleinkinderen achter? / financiën


Reacties


Je kunt geen reacties plaatsen.